Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Δεκαπενταύγουστος στην πόλη.


Παραμονή Δεκαπενταύγουστου, παραμονή της Κοιμήσεως της Παναγίας.Η γειτονιά σε πλήρη ηρεμία, κι εμείς οι λίγοι που μείναμε , άλλοι για οικονομικούς λόγους, άλλοι απο πεποίθηση και άλλοι που "ξέμειναν" να ταϊζουμε τα αδεσποτάκια.
Ξεκίνησα τη μέρα με μια ψυχική εφορία.....να ναι λόγω της γιορτής, δεν ξέρω.Αποφάσισα να ανέβω Αθήνα για αγορα βιβλίων σε μεγάλο γνωστό βιβλιοπωλείο.Για ώρα περπατούσα στα μονοπάτια των βιβλίων και ας είχα παει με τη λίστα αυτών που ήθελα.Η μανία των βιβλιοφάγων , σκέφτηκα.
Μετά στάση για καφέ στην Πλατεία Κοραή.Δίπλα μου μια κυρία με σακούλες ψώνια ανεστενάζωντας έκατσε στο δίπλα τραπεζακι.Ζέστη, γυρίζει και μου λέει.Σε λίγο καταφθάνει ένα τσούρμο"καλόγριες" πλησιάζουν την κυριά και διαπιστώνω ότι είναι τσιγγάνες και πουλούν τάχα σταυρουδάκια.Η κυρία έβγαλε να πάρει ένα, ανυποψίαστη.Οι ψευτοκαλόγριες έφυγαν.Και ξαφνικά η κυρία βγάζει ένα Παναγία μου.....της είχαν κλέψει το πορτοφόλι ταχυταχτηλουργικα!!!
Έφυγα στεναχωρημένος για το πάθημα της κυρίας παραμονή της Παναγιάς.Ποδαράτος απο Πανεπιστημίου περπάτησα μέχρι το Μοναστηράκι.Θυμήθηκα τον Ορχάν Παμούκ στις περιπλανήσεις του στους δρόμους και τα σοκάκια της Πόλης στο βιβλίο του Ινσταμπούλ.
Στη πλατεία Μοναστηρακίου τουρίστες , πρόσφυγες, μετανάστες και αποκληροι της ζωής στο γνωστό παιχνιδάδικο ξαπλωμένοι στα χαρτόκουτα τους.....όλες οι φυλές σε ένα μωσαϊκό που προκαλεί χαρμολύπη.Αφου βολτάρισα στα μαγαζιά του Μοναστηρακίου αποφάσισα επιτέλους να επιστρέψω.Περνώντας απο Πειραιώς ήταν η ώρα του συσυτίου στο Κέντρο Σύτησης του Δήμου Αθηναίων.....άλλο μωσαϊκό κατατρεγμένων εκεί....ένιωσα ένα σφύξιμο στο στομάχι.
Αύριο σκέφτομαι, ξημερώνει της Παναγίας.Και όλοι αυτοί οι συνανθρωποί μας να τους προσπερνάμε βιαστικά.Λες και θα μας μολύνουν
Άνθρωποι σαν αόρατοι για μας.
Βλέπεις μάθαμε να ρίχνουμε βαριά παραπετάσματα και προσπερνάμε οτι δεν μας ενδιαφέρει.Ή ίσως οτι φοβίζει.Τον καθένα για διαφορετικούς λόγους.
Καλή Παναγιά λοιπόν με υγεία και περισσότερη καρδιά και συναίσθημα


* Τάσος  Σταυρακέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου